asd

De danske somre kan blive meget varme. Dyr har ligesom mennesker brug for at køle ned, når temperaturen stiger i graderne. Mennesker køler ned gennem sved, der fordamper fra kroppe og dermed køler huden. Modsat mennesker kan mange dyr ikke svede. Dette gælder både dine fugle, dine hunde og dine katte. Her i artiklen kan du læse nogle råd til, hvordan du kan hjælpe dine dyr med at køle ned, når sommeren når sine højeste temperaturer.

Fugle køler gennem deres næb

Fugle har ikke svedkirtler, så de kan ikke køle sig ned på samme måde. I stedet køler fugle ned gennem deres næb. Mange fugle vil sidde med næbet åbent og så bevæge strubehovedet hurtigt. Det kan ligne at de gisper efter været og er i åndenød, men det er deres måde at køle ned på. Der sidder nemlig blodkar i strubehuden, hvor blodet så kan blive kølet ned af luftgennemstrømning på grund af de hurtige bevægelser.

hund-fugl

Du kan også hjælpe din fugl til at holde en nogenlunde temperatur i sommervarmen. Nogle ting du kan gøre, er at sørge for, at din fugl er i skygge. Hvis du har din fugl i et bur, så sørg for at det ikke står tæt på vinduerne, så fuglen ikke bliver ramt direkte af solen. Derudover så sørg for at din fugl har adgang til vand på alle tidspunkter. Både til at bade i og til at drikke. Du kan evt. køle vandet med en isterning en gang imellem, for at holde vandet køligt, så din fugl også kan bruge det til at køle af.

Hunde og katte har også brug for hjælp

Hune og katte kan også have svært ved at køle ned om sommeren, da de heller ikke sveder. Du har nok set en hund sidde og halse med tungen ude. Det er hundens måde at køle ned på, men det er ikke altid nok. For at hjælpe din hund kan du købe en kølemåtte til hunde. Dette er en nedkølet måtte, som din hund – eller din kat – kan ligge sig på og blive kølet ned på den måde.