asd

Kæledyr skal passes og plejes under de bedste vilkår. Mange vælger en hund eller en kat, når de skal have kæledyr, men nogle kan ikke tåle pels. For dem, kan det være en god idé at købe en fugl, da de er allergivenlige. Og tro ikke at du ikke kan nusse en fugl – de elsker det.
Men inden du køber din første fugl, er det en god idé at undersøge om du har plads til buret og om du kan passe den. Her er en guide til to fugle, der er gode til børn og førstegangsejere af fugle.

Nymfeparakit

Nymfeparakitter kendetegnes ved de orange ”kinder”, det gule hoved og den grå krop. De bliver mellem 8 og 15 år og kan veje mellem 80 og 100 gram. Nymfeparakitter er sociale dyr, og skal helst holdes i par, men hvis du vil undgå at de yngler, anbefales det at købe 2 hunner.

Buret for en nymfeparakit skal være så stort, at fuglen kan flyve rundt derinde. Det anbefales at købe et bur der er 75 cm bredt, 160 cm langt og 100 cm højt, og skal stå udenfor træk og direkte sol. Hvis ikke buret har ben, skal det stilles på et bord eller en reol.

fugle
Buret indrettes med grene er i naturtræ i forskellige tykkelser, så fuglen kan flyve rundt mellem dem. Skålene til mad og drikke skal stilles, så nymfeparakitten ikke kan klatte i dem. Brug aviser i bunden af buret, da sand ikke kan fordøjes. Derudover skal fuglen helst have lov til komme ud af buret mindst en gang dagligt, så den kan flyve rundt i et lokale.

Køb en parakitblanding til fuglen og giv den frisk grønt hver dag. Det kan være det meste ukrudt fra haven eller frugt. Salat kan give tynd mave, så pas på med det. En kalkblok anbefales også.
Husk et dækket område med en redekasse, så fuglen kan gemme sig efter behov eventuelt med noget legetøj. Og giv fuglen mulighed for et bad med en flad vandskål.

Undulat

Undulater er som nymfeparakitter også sociale og skal holdes i par. De mest almindelige farver er blå/hvide og gul/grønne. Fuglen kan blive mellem 6 og 18 år.

fugle_undulat

Buret skal være af samme størrelse og kriterier som nymfeparakitten, men siden undulater kan blive større, anbefales et lidt større bur. Tremmerne i buret skal være kraftige, så fuglen ikke bider dem i stykker eller bøjer dem.

Undulater er lidt mere sky end nymfeparakitter, så her er en dækket rede et krav. Køb eventuelt et lille fuglehus eller en stofrede, der kan hænges op. Disse har også brug for en flad vandskål til et bad.

Selvom undulaten er sky, skal den også have mulighed for at komme ud og røre vingerne i et lokale. Dette skal den have mulighed for mindst et par timer dagligt, og gerne både morgen og aften. Næb vokser lidt ligesom negle og skal slides ned. Køb noget legetøj til undulaterne for at stimulere dem og slide deres næb. Hertil anbefales også en kalksten eller grit.